Bubbles & Bites 2017

Bubbles & Bites 2017

Vonkelfeestje met Bob, Gusta & Jeroen: “We gaan nog niet naar huis…”
Op zondag 3 december 2017 was het eindelijk zover! Bubbles & Bites bij Brasserie Bob & Co in de Sint Jansstraat in Den Bosch. Eigenaren Bobby Mulders en Gusta van Beers en de overbuurman Jeroen van den Bogaert van wijnwinkel Le Robinet organiseren vandaag een heuse Bubbles & Bites proeverij. Zeven glazen bruisend druivensap van Jeroen met zeven bijpassende hapjes van Bobby en Gusta. Een dagbesteding om je vingers bij af te likken.

Vonkelwijn

Crémant, Vino Spumante, Sekt, Vino Espumante, Sparkling Wine, Vonkelwijn. Elke taal heeft haar eigen sprankelende naam voor bubbelwijn. De Nederlandse benaming “mousserende wijn” valt in deze opsomming letterlijk uit de toon. Terwijl we een Zeeuwse oester naar binnen slurpen en voorzichtig nippen aan onze eerste bubbel, een Prosecco van Conca d’Oro, stelt Jeroen voor om Vonkelwijn, de Zuid-Afrikaanse naam voor bubbels, te adopteren. De suggestie wordt, net als de wijn met de subtiele mousse en plezante zuurtjes, met instemmend knikken en een grote glimlach omarmd. Vonkelwijn it is!
Spaanse Champagne of toch niet?
Chocomel, Red Bull en Spa Rood zijn de alom bekende voorbeelden van tot soortnamen gebombardeerde merknamen. Ook Champagne mag in dit rijtje niet ontbreken. De ongekend populaire bubbel uit de gelijknamige streek is voor velen een synoniem voor Vonkelwijn. Toch proeven we in de tweede ronde geen Spaanse Champagne, maar een Cava. De druiven, het klimaat en de ondergrond in het noordoosten van Spanje zijn immers geenszins te vergelijken met die in de meest noordelijk gelegen wijnstreek van Frankrijk. Cava is Vonkelwijn met een eigen identiteit en vormt samen met het overheerlijke toastje met gerookte zalm, crème fraîche, dille en een kappertje een uiterst smaakvol duo. Champagne, eat you heart out!

Smakelijk antwoord

Onze derde Vonkelwijn is er één uit Portugal. Portugal? Maken ze daar ook wijn met bubbels? Het smakelijke antwoord op deze vraag wordt gegeven door de Espumante van wijnhuis Vertice. De bubbelende assemblage van de inheemse Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho, Códega en Touriga Franca prikkelt de smaakpapillen en de gefrituurde garnaal met limoendip wordt met luid applaus bejubeld. De wijn is een heerlijk betaalbaar alternatief voor de alom bekende Vonkelwijnen en ook de gefrituurde garnaal mag komende oudejaarsavond niet ontbreken.

Extatisch smaakfeestje

In de vierde ronde spoelen we onze mond met een Crémant d’Alsace van Cave de Turckheim. Deze Crémant vormt het vloeibare bewijs dat Frankrijk meer bubbels te bieden heeft dan enkel Champagne. De wijn vol fruit en florale tonen is bovendien niet alleen een gelukzalig aperitief, maar eveneens een vriend van menig maal. Zo gaat de wijn hand in hand met de geserveerde wrap met malse kippendij en een gefrituurd uitje. Voor de smulpapen onder ons ontkurkt Jeroen inmiddels het uithangbord van het Portugese wijnhuis Vertice. De prijswinnende vonkelwijn van de Gouveio druif vol tonen van hazelnoot, rijp geel fruit en verfrissende citrus is een waar smaakfeestje. Om over de in bouillon gekookte risotto met champignons en zwarte truffel van Bobby nog maar te zwijgen. Extatisch!
Mispeer?
Bij de aankondiging van ronde zes vrezen we voor een mispeer. Rosé champagne met bavette, aardappelpuree en een jus van zwarte knoflook? Met enige scepsis en voorzichtigheid nemen we een slokje en een hapje. We hebben het ongelijk aan onze kant. Een betere wijnspijscombi is welhaast ondenkbaar. Geen druppel blijft gespaard en zonder gêne besluiten we het bordje af te likken.

We gaan nog niet naar huis…

Ronde 7! Het toetje is in aantocht. Panna Cotta met granaatappel en een koekje van gekarameliseerde suiker. De hierbij geschonken Asti Spumante is een schot in de roos. Niet te zoet en extreem vitaal met kietelende zuurtjes en weldadig fruit. Menig bokser ligt na zeven rondes knock-out in de ring. Zo niet de Bourgondische vrienden van Wijnhuis Le Robinet en Brasserie Bob & Co na zeven glazen Vonkelwijn. “We gaan nog niet naar huis” wordt luidkeels ingezet en vormt het muzikale sluitstuk van een uiterst geslaagd vonkelfeestje. En het bleef nog lang onrustig in de Sint Jansstraat…